Policija u BiH napala civile koji se protive izgradnji hidroelektrane

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.8.2017. 14:46:20
Policija u BiH napala civile koji se protive izgradnji hidroelektrane

Foto: FaH/ Fena

Pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanske županije (SBŽ) rano jutros su u mjestu Kruščici kod Viteza prekinuli višednevnu blokadu, te priveli više osoba koje su prosvjedovale protiv izgradnje hidrolektrane, pri čemu mediji navode da je više osoba pretučeno, a policija sve opovrgava.


"Osobe koje su se nalazile na mjestu događaja su pružale pasivni otpor zbog čega su prenesene u vozila s lokacije u Kruščici te su potom odvezene u Policijsku postaju Vitez na ispitivanje. U događaju prilikom intervencije policije nije bilo ozlijeđenih, a 19 osoba se nalazi na ispitivanju", naveli su iz MUP-a Srednjobosanske županije.

Iz MUP-a su pojasnili da nije bila upotrebljena fizička prisila.

No, mediji u BiH objavili su videozapis kojega su postavili administratori Facebook profila 'Ne podržavamo izgradnju MHE na rijeci Kruščici', na kojima se vidi da su specijalci ipak uporabili silu. 

"Prosvjednici nisu pružali otpor niti su provocirali, ali bez obzira na to policija je reagirala brutalno i nasilno te na taj način osiguran prolaz građevinskim strojevima na lokalitet", navodi se u objavi nevladine organizacije 'Centar za životnu sredinu'.

Pri tome su naveli da građani Bosne i Hercegovine nisu zaštićeni od institucija koje stoje na strani investitora.

"Ovi građani brane svoje pravo na zdravu životnu sredinu i pravo na vodu, kao njihovo osnovno ljudsko pravo dok je investitorima i onima koji štite njihove interese osnovni motiv isključivo profit", navodi se u reagiranju.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.2.2020. 16:32:01

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account