Novih 7 gradonačelnikovih mjera za popravljanje situacije s odvozom otpada na području Grada

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.10.2023. 13:54:34
Novih 7 gradonačelnikovih mjera za popravljanje situacije s odvozom otpada na području Grada

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Nakon godinu dana primjene novog modela odvoza otpada, Grad Zagreb bi trebao unaprijediti  dosadašnji model odvoza preuzimanjem troška financiranja izgradnje boksova i izgradnjom polupodzemnih spremnika.



Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je rezultate prve godine primjene novog modela prikupljanja i odvoza otpada te sedam novih mjera za unaprjeđenje modela, za koje je Grad sredstva osigurao, kako kažu, odgovornim upravljanjem gradskim financijama i realiziranim uštedama kroz transparentne javne nabave. 


Prvom mjerom Grad Zagreb na sebe preuzima trošak izgradnje bokseva za stambene zgrade. “Svim sugrađanima koji su do sada ugradili tipizirane bokseve na osnovu rješenja Grad Zagreb će refundirati trošak njihove izgradnje, po prosječnoj cijeni, u pravilu oko 100%.”, rekao je gradonačelnik Tomašević. “U budućnosti ćemo također financirati postavljanje bokseva na javne površine do ograničenog roka, kroz 2024. godinu, po cijeni koju ćemo odrediti u odnosu na postojeće prosječne tržišne cijene. S odlukama će se ići na Skupštinu i osigurati sredstva iz proračuna.” Građanima koji su ugradili netipizirane bokseve Grad će refundirati dio troškova ugradnje. 


“Kad smo predstavili model prije godinu dana, s obzirom na financijske kapacitete Grada, nismo mogli financirati ugradnju bokseva. Odgovornim poslovanjem smo stabilizirali financije te sada možemo preuzeti taj trošak koji će biti u proračunu za 2024. Godinu”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.


Druga mjera koju je gradonačelnik Tomašević najavio je ugradnja i preuzimanje financiranja polupodzemnih spremnika na mjestima današnjih zelenih otoka: U njih će se odlagati plastika, papir i staklo, kao i u podzemne spremnike. Otvarat će se karticom, i bit će namijenjeni građanima, s kapacitetom značajno većim od zvona. S javnom nabavom, određivanjem lokacija i ugradnjom cca 300 spremnika očekuje se da će proces trajati tri godine.


Treća mjera je nastavak ugradnje podzemnih spremnika u centru grada. “Do kraja godine očekujemo ugradnju 75 podzemnih spremnika u centru grada, a do svibnja 2024. očekujemo ugradnju svih 150 podzemnih spremnika, čime će prestati odlaganje vrećica između 20-22h”, rekao je gradonačelnik, te će tako u potpunosti iz centra grada biti maknuti zeleni otoci.


Četvrta mjera je da Grad Zagreb i Čistoća aktivno rade i na povećanju kapaciteta odvoza, istaknuo je, kroz javne natječaje za kupovinu kamiona za odvoz: “Jedan natječaj je okončan, ugovori su sklopljeni u travnju 2023. godine za 15 kamiona, prva vozila očekujemo kroz dva tjedna, ostatak do travnja iduće godine. Drugi natječaj je u tijeku za 26 dodatnih kamiona za sakupljanje otpada. Očekujemo da će do kraja ljeta sljedeće godine Čistoća imati ukupno 41 novi kamion”. Također, istaknuo je, da se zapošljava dodatnih 200 radnika Čistoće, kako bi se povećali kapaciteti odvoza i čišćenja javnih površina.


Peta mjera usmjerena je na obiteljske kuće, 90 tisuća kućanstava koja koriste uslugu odvoza otpada. Od siječnja 2024. će krenuti isporuka kanti za plastiku za kućanstva, a Čistoća radi i na povećanju kapaciteta odvoza da plastiku može odvoziti jednom tjedno, umjesto jednom u dva tjedna.


Šesta mjera: Gradonačelnik je u sklopu šeste mjere koja se odnosi na informiranje i edukaciju pozvao građane da u što većoj mjeri skinu mobilnu aplikaciju RazvrstajMojZG. Uz obavijesti o danu odvoza otpada i objašnjavanju o načinima pravilnog odvajanja otpada, uskoro će aplikacijom biti moguće naručiti odvoz glomaznog otpada s kućnog praga za građane, dva puta godišnje. Također, najavio je i provedbu novih edukativnih kampanja. 


Sedma je mjera vezana uz povećanje kapaciteta za kažnjavanje nepravilnosti: Povećava se kapacitete za nadzor i kažnjavanje, kroz zapošljavanje novih komunalnih redara i zaposlenika Čistoće, ugradnja videonadzora kod zelenih otoka i podzemnih spremnika. Kao pokazatelj, samo u rujnu je Čistoća napisala preko dvije tisuće kazni za neodgovorno odlaganje otpada. 


Tomašević je podsjetio i na dosadašnje rezultate odvajanja. “U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, količina miješanog otpada odloženog na Jakuševcu smanjena za 22.5%, što je rezultat aktivnog sudjelovanja građana u provedbi modela. Nadalje, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prvih šest mjeseci u 2022. godini, količina odvojeno prikupljene plastike povećala se za 61 posto, papira za 6 posto te biootpada za 115 posto”, istaknuo je  Tomašević prilikom predstavljanja rezultata prve godine primjene novog modela prikupljanja otpada.

Također je podsjetio  i da Grad  i dalje ima jednu od najnižih fiksnih cijena odvoza otpada u Republici Hrvatskoj, unatoč inflaciji, rastu troškova Čistoće i povećanja materijalnih prava zaposlenih u Čistoću. Dodao je kako je tijekom proteklih godinu s javnih površina maknuta polovica spremnika, a u centru grada je ostala samo nekolicina spremnika za poslovne korisnike.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account