Održana manifestacija Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.7.2018. 14:30:05
 Održana manifestacija Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine

Foto: Zagreb.hr

Manifestacija Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine oržana proteklog vikenda dijelom i na sesvetskom području.U okviru dvodnevne manifestacije Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine, u prostorijama Hrvatske matice iseljenika organiziran je susret Hrvata BiH koji žive u Republici Hrvatskoj s hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem i nadbiskupom metropolitom Vrhbosanske nadbiskupije kardinalom Vinkom Puljićem.


Susretu je, na poziv organizatora manifestacije Hrvatske matice iseljenika, Udruge bosanskih Hrvata Prsten, župe Svete Marije Anđeoske, i Zajednice Hrvata iz BiH, prisustvovao gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.


Svjesni smo bogate hrvatske povijesne i kulturne baštine, koja je trajno utkana u identitet Bosne i Hercegovine. Ona se ne može sakriti, ni umanjiti, jer ju svjedoči svaki pedalj ove zemlje i jer ju žive i čuvaju naši ljudi, naglasio je gradonačelnik Bandić te zahvalio kardinalu Puljiću na trudu i energiji kojom vodi naše stado kroz sve neprilike i nedaće i koji stalno vraća zalutale ovce u stado. Također zahvalio je i dr. Draganu Čoviću, koji vodi mudru politiku i pokušava ostvariti maksimum za hrvatski narod.  


Manifestacija je organizirana s ciljem međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unaprjeđenja kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanja potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.


Drugog dana manifestacije održan je svečani mimohod na kojem su prikazane bogate narodne nošnje iz svih krajeva BiH, a prije toga svečano misno slavlje, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić.


Na manifestaciji su sudjelovali članovi zajednica, kulturno-umjetničkih društava, klubova, udruga i vjernici župa podrijetlom iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Hrvatskoj, a pokrovitelji su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.10.2018. 16:39:36

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account