Prosvjedna akcija za kurikularnu reformu na Trgu kralja Tomislava

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 1.6.2017. 20:20:34
Prosvjedna akcija za kurikularnu reformu na Trgu kralja Tomislava

Foto: HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Prosvjedna akcija "Čekajući tramvaj zvan kurikularna reforma: godinu dana kasnije", u organizaciji GOOD inicijative, počela je u četvrtak u 18 sati na Trgu bana Jelačića, odakle je povorka krenula prema Trgu kralja Tomislava, gdje će se iznijeti konkretni zahtjevi za boljom i transparentnijom provedbom kurikularne reforme.


Procjenjuje se da se na središnjem zagrebačkom trgu zasad okupilo nekoliko tisuća građana, od kojih dio nosi transparente "Budućnost naše djece se urušava", "Obrazoavnje nije vic-an", "Opus dej, go avej" . Prosvjednici će rutom Praška – Zrinjevac – Trg Josipa Jurja Strossmayera doći do Trga kralja Tomislava, gdje se u 19 sati očekuje početak programa s govorima učitelja, studenata i organizatora prosvjeda

Glavni zahtjevi su razrješenje ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pave Barišića, kao i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican jer smatraju da je odgovorna što proces izbora članova Ekspertne radne skupine nije bio transparentan. Stoga se traži i ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu.

"Prosvjedom ćemo obilježiti prošlogodišnji prosvjed kada se na Trgu bana Jelačića okupilo 40 tisuća ljudi, a sveukupno u hrvatskim gradovima njih 50 tisuća, koji su tražili bolje obrazovanje i provedbu obrazovne reforme kako je ona bila zamišljena", rekao je novinarima Marijo Bajkuša iz GOOD inicijative.

Bajkuša kaže kako se u proteklih godinu dana nije dogodilo ništa, a svakim danom javlja se sve više informacija o propustima vezanimai uz ekspertnu skupinu.

"Želimo transparentnu, neovisnu i na demokratskim postupcima utemeljenu obrazovnu reformu", istaknuo je, najavivši da će se na Trgu kralja Tomislava građanima uputiti poruka o tome "kako svi propusti vezani za reforme, a posebno za obrazovnu refomu imaju utjecaj na svakodnevni život".

"Svaka prekinuta reforma ima svoje ime, prezime i lice, Hrvatska je u zadnjih pet šest godina izgubila dosta stanovinitšva zato što su političari bili nevoljki i neodlučni, nisu imali viziju ove zemlje", ustvrdio je.


Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Vesna Mlinar, učiteljica likovne kulture u osnovnoj školi Kralja Tomislava u Zagrebu kaže da podupire prosvjed jer se osjeća prozvana i odgovorna za reformu.

"Radim u školi dugi niz godina i u svim sam porama sustava, znam o tome jako puno, kako nezadovoljstvo proistječe iz samog sustava", napomenula je.

"Djeca su divna, prekrasna, sklona su učiti i istraživati, traže znanja, podupiru sve ono što se tiče znanja, vole školu, međutim škola im nedaje dovoljno i radi po sustavu iz 17. stoljeća dok mi živimo u 21. stoljeću i obrazujemo djecu gotovo za 22. stoljeće", dodala je.

Pohvalila je tzv. Jokićevu obrazovnu reformu. "Dušom i tijelom sve zbornice su bile uz Jokića, za reformu, to je izvrstan korak prema definitivnoj transformaciji školskog sustava i kakav on treba biti u budućnosti", naglasila je.

Među prosvjednicima su bili i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, te dio oporbenih saborskih zastupnika.


S Trga bana Jelačića građani su krenuli prema Trgu kralja Tomislava, gdje su izrečeni zahtjevi, održan program i kratki govori učitelja i mladih. GOOD inicijativa zahtijeva razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, predsjednice povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije Dijane Vican te ponavljanje natječaja za voditelja i članove ERS-a. Prosvjed se organizira i u Splitu, Rijeci, Zadru i Poreču. 

Prije godinu dana, 1. lipnja 2016. godine, 50 000 ljudi izašlo je na ulice za obrazovanje pod motom "Hrvatska može bolje"


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.5.2018. 10:02:24

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account