Zagrebačkom holdingu porastao kreditni rejting, S&P ga je podigao za jednu razinu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.7.2023. 10:20:53
Zagrebačkom holdingu porastao kreditni rejting, S&P ga je podigao za jednu razinu

Foto: Borko Samec/Sesvete danas, ilustracija

Agencija za kreditni rejting Standard&Poor's (S&P) povisila je Zagrebačkom holdingu rejting za jedan stupanj, s B na B+ razinu, uz pozitivne izglede.



Kreditna agencija Standard & Poor’s (S&P) ovaj je tjedan drugi put u godinu dana podignula kreditni rejting Zagrebačkog holdinga (ZGH), odmah po uspješnom refinanciranju ZGH obveznica.


„Podsjećam da je interes ulagača za obveznicu bio iznad svih očekivanja: iznosio je 480 milijuna eura, što je značajno premašilo potrebnih 305 milijuna eura. Ovo je ujedno i prva obveznica javnog sektora u Hrvatskoj povezana s održivošću, što je privuklo nove institucionalne investitore i odrazilo se na postignutu kamatnu stopu od 4,90%, što je izvrstan rezultat, budući su procjene većine analitičara bile da će se ona kretati oko 6%” rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević. 


“Posebno sam ponosan da je ZGH prvo gradsko poduzeće u srednjoj i istočnoj Europi koje je izdalo obveznicu povezanu s održivošću. Na taj način ne samo da u svim poljima provodimo zelenu tranziciju, već s ovakvim inovacijama postajemo predvodnik i u financijskom sektoru”, istaknuo je Tomašević. 


Dodao je da ovakva kamatna stopa odražava povjerenje investitora u kvalitetu promjena koje se događaju u Zagrebačkom holdingu, kao i u daljnji strateški smjer i razvoj s fokusom na održivost.


Najnovijim povećanje kreditnog rejtinga, uz to još i s pozitivnim izgledima, S&P je potvrdila uspješno ostvarenje ciljeva Uprave Zagrebačkog holdinga u 2022. godini, posebno istaknuvši pozitivnu EBITDA-u (dobit prije oporezivanja) od 77 milijuna eura, nakon godina gubitaka. Ujedno, S&P je izrazila povjerenje u sposobnost Uprave Holdinga da i nadalje uspješno provodi svoju poslovnu strategiju. 


„Tako je u manje od dvije godine Zagrebački holding od izazovne financijske situacije došao do pozitivnog poslovanja, rasta kreditnog rejtinga i iznimnog interesa i povjerenja investitora. Dokaz je to da su provedene mjere operativnog i financijskog restrukturiranja bile nužne, da su se ZGH i Grad Zagreb hrabro i odlučno uhvatili ukoštac s naslijeđenim problemima te da su rezultati jasno i objektivno potvrđeni od strane neovisnih financijskih stručnjaka. Grad Zagreb će i nadalje podržavati Holding u ostvarenju zadanih ambicioznih ciljeva”, zaključio je Tomašević. 


S obzirom na prethodno povećanje kreditnog rejtinga i od strane agencije Moody’s, ovo je ukupno treće povećanje rejtinga Zagrebačkog holdinga u zadnjih godinu dana.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.6.2023. 9:39:54

Create Account