Štrudlafest u Jaškovu brendiran Guinnessovim rekordnim štrudlom 2015.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.9.2017. 17:38:57
Štrudlafest u Jaškovu brendiran Guinnessovim rekordnim štrudlom 2015.

Foto: Hina

U sklopu dvotjedne turističko-humanitarne aktivnosti 'Rujan u srcu' u nedjelje se u Jaškovu kod Ozlja održava 'Štrudlafest', brendiran 2015. godine kada je ondje postavljen neoboren Guinnessov rekord u spravljanju najdulje savijače, dugačke 1.479 metara.


 Manifestacija je to kroz koju je Jaškovo postalo odredište savijača i autohtone gastronomije.


 U organizaciji Restorana Žganjer održavaju se, uz ostalo,  natjecanja amatera i profesionalaca za najbolju savijaču, od istih sastojaka. Član žirija za kategoriju profesionalaca, chef Stevo Karapandža, kaže da su im kriteriji lijepo, tanko i jednolično razvučeno tijesto, bez zadebljanih dijelova, ravnomjerno raspoređena fila, da je ima ni previše ni premalo, da je sve ukusno, da je dobro pečeno i dolje i gore.


 Dodaje kako štrudl svi svojataju kao svoju slasticu, autohtonu, a u Tirolu, dijelu Italije i Austrije rade 'tirolsku savijaču' s lisnatim tijestom, u Njemačkoj i Švicarskoj one su također 'nacionalno' jelo, te naravno i u našim krajevima.


 Teško je ući u povijest i vidjeti sve te utjecaje, tko je kome u migracijama i kroz osvajanja što donio i ostavio, rekao je Karapandža.


  Chef Branko Ognjenović, također član žirija, održao je malu kulinarsku radionicu kako pripremiti štrudl na nešto drugačiji način, nazvavši je 'izvrnutom štrudlom', a radi se od lisnatog tijesta.


 Koordinatorica Štrudlafesta Lidija Žganjer kaže da je njoj savijača ljubav od malih nogu, kad je domaću štrudlu pripremala s bakom, ali da je ova manifestacija nešto šira priča, na kojoj četrdeset izlagača svoje tradicionalne autohtone proizvode mogu izložiti, čak i prigodno prodati na svojim štandovima.


  Gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić izrazila je zadovoljstvo što se Jaškovo, pa tako i Ozalj, uspješno brendiraju kao turistička destinacija, da sve prati i podržava i Grad Zagreb, osobno gradonačelnik Milan Bandić i Ana Rukavina Stavljenić, ali i sudionici iz Sisačko-moslavačke županije, jer se tako šire promovira ozaljski kraj sa svojom gastronomijom u cjelini, posebno kao vinski kraj.


 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.6.2018. 17:46:04

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account