"Plava je boja najtoplija", izložba Ostvarenja u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.12.2023. 10:52:48
"Plava je boja najtoplija", izložba Ostvarenja u Muzeju Prigorja

Foto: Ostvarenje

Uz jučerašnje otvorenje zgrade Muzeja Prigorja i otvorenja muzejske izložbe Od Sljemena do dna, otvorena je i izložba Ostvarenja "Plava je boja najtoplija".



Nakon ranopopodnevne svečanosti otvorenja zgrade kurije i odmah potom otvorenja izložbe Od Sljemena do dna, treća izložba polaznika “Ostvarenje,” grupe za odrasle pod nazivom “Plava je najtoplija boja” otvorena je u večernjim satima, te izazvala veliko zanimanje posjetitelja.


Voditeljica Ostvarenja akademska slikarica Sanela Đurinec Raič na otvorenju izložbe istaknula je da plava boja, iako često povezivana s hladnoćom, u umjetnosti nosi toplinu koja duboko dira emocije promatrača. Njena složenost se ogleda u raznovrsnim nijansama, od svijetlih tirkiznih do dubokih indigo tonova, stvarajući paletu koja oživljava umjetnička djela na načine koji su često iznenađujući.


"Prva asocijacija na plavu boju često je spokoj i mir. Slikari kroz stoljeća koriste plavu kako bi prenijeli osjećaj dubine i harmonije. Prizori plavog neba i vode često izazivaju osjećaj tišine i beskrajnosti, osvajajući um promatrača svojom smirujućom prisutnošću.


Međutim, plava boja je i izraz melankolije. Duboke tamnoplave nijanse mogu prenijeti tugu i introspekciju, dok svjetliji tonovi mogu evocirati sanjalački svijet mašte. Upravo u toj raznolikosti leži snaga plave boje - sposobnosti da izrazi širok spektar emocija i stanja uma", istaknula je Đurinec Raič.


Plava također simbolizira slobodu. Pogled na plavo nebo ili prostrano more može izazvati osjećaj širenja krila, oslobađajući um od svakodnevnih briga. Umjetnici poput Yvesa Kleina koristili su intenzivne plave pigmentacije kako bi istražili apstraktne dimenzije slobode i duhovne ekspanzije.


Plava boja je više od samo vizualnog doživljaja; ona je jezik emocija. Kroz stoljeća umjetnici su koristili plavu boju da prenesu svoje misli, snove i osjećaje, čineći je jednom od najdubljih i najintrigantnijih nijansi u paleti umjetničkog izraza. Plava boja, sa svojom izuzetnom toplinom, ostavlja nas da sanjarimo i da se povežemo s dubinama ljudske duše, zaključuje naša sugrađanka Sanela koja uspješno kroz Ostvarenje podučava mnoge velike i male Sesvećane.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2023. 9:54:49

Create Account