Dani velike spisateljice i prve političke novinarke Marije Jurić Zagorke

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.11.2017. 22:41:17
Dani velike spisateljice i prve političke novinarke Marije Jurić Zagorke

Foto: HRT

Povodom 60.te godišnjice smrti Marije Jurić Zagorke, Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost organizirali su manifestaciju koja se obilježava 11. godinu zaredom, a počela je simboličnim polaganjem vijenaca na groblju Mirogoju.


Dani velike spisateljice i prve političke novinarke Marije Jurić Zagorke održavaju se u sljedeća tri dana. Danas je za sve posjetitelje otvoren memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu.


Besplatno stručno vodstvo naših povjesničarki i sociologinja, jedno interdisciplinarno znanje o Zagorkinom životu. Četvrtkom i nedjeljom od 11 do 16 sati može se posjetiti memorijalni stan i dobiti informacije koje ljudi ne znaju ili se nisu usudili pitati, rekla je voditeljica programa u centru za ženske studije Ana Pavlić.


U sklopu manifestacije organiziran je i stručno znanstveni skup pod nazivom "Feminizam i kultura straha" koji će se održati u petak i subotu, a danas će biti i predstavljena knjiga Coprnički ceh. 


Zagorka je pisala o progonima vještica - Grička vještica bili su njezini prvi romani. Čak je i Strossmayer smatrao kad je predlagao da počne pisati historijske romane da se uhvati tih progona vještica kao vremena u kojem je žena bila svedena na nekakvu razinu životinja, ispričala je autorica knjige Ana Zbiljski.


Mariju Jurić Zagorku nazivali su feministikinjom prije feminizma ponajviše zbog promicanja prava žene na aktivni politički i društveni život za što je najviše i zaslužna. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:39:18

Create Account