Bulj prozvao supruga Marije Pejčinović Burić zbog projekta Vis Viva

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 13.6.2017. 12:57:19
Bulj prozvao supruga Marije Pejčinović Burić zbog projekta Vis Viva

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj ustvrdio je u utorak kako cetinskom kraju šteti projekt Vis Viva, kojeg dovodi u vezu sa Zoranom Burićem, suprugom aktualne državne tajnice i buduće ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić.


"Projekt Vis Viva uključuje i štetnu plinsku tj. termoelektranu na Perući na Cetini, koja je po svim stručnjacima neodrživa i ekološki neprihvatljiva. Taj privatni projekt, u kojeg je do sada uloženo preko 5 milijuna eura, u vlasništvu je tvrtki MCC-a Ekskluzivne Nekretnine i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, čiji je direktor suprug buduće ministrice vanjskih poslova Zoran Burić", rekao je Bulj nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Direktor tvrtke MCC Zoran Burić, istaknuo je Bulj, tvrdi kako za projekt ima potporu brojnih državnih tvrtki i agencija, među kojima i Državnog ureda za upravljane državnom imovinom, koji je spreman prepustiti pravo korištenja državnog zemljišta obzirom da je gotovo polovina zemljišta na kojem će se graditi elektroenergetski objekt u sklopu projekta u državnome vlasništvu.

"Marija Pejčinović Burić, sadašnja državna tajnica, bivša savjetnica srpskoga premijera Dačića ili 'maloga Slobe', prema riječima našega premijera i buduća ministrica vanjskih poslova, supruga je gospodina Zorana Burića", rekao je Bulj dodavši kako je prema podacima iz njene imovinske kartice vidljivo da njezin suprug ima 50 posto udjela u vlasništvu tvrtki MCC Ekskluzivne nekretnine, dok u Vrdovo reverzibilne hidroelektrane ima 100 posto vlasništva.

U obje tvrtke nije izvršen prijenos vlasništva, a ona pak tvrdi da nema poslovnoga udjela u tvrtkama, navodio je Bulj.


Pejčinović Burić je, podsjeća Bulj, prije nego je prošle godine imenovana državnom tajnicom, od 2013. radila kao ekspert savjetnik za europske politike, među ostalim za projekte financiranja od EU-a. "U siječnju ove godine je objavljeno da je projekt Vis Viva u razmatranju HNB-a i Europske investicijske banke za financiranje iz Europskih fondova za strateška ulaganja, a prema tvrdnjama samog Burića u strateškim je projektima", isticao je Bulj.

Izgradnji plinske centrale na Perući se, kaže, već mjesecima protive tisuće stanovnika Cetinske krajine. "Smatraju je ekocidom, kao i brojni stručnjaci, jer je Perućko jezero najveći bazen pitke vode u Europi, a rijeka Cetina sliv jedan od najčistijih i najvećih na području Hrvatske i Europe", naglasio je.

Onima koji lobiraju da se gradi termoelektrana uz najveće jezero pitke vode poručio je kako im to neće uspjeti.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.2.2018. 22:00:49

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account