DVD Kašina, jedno od najznačajnijih vatrogasnih društava VZGZ-a održalo godišnju skupštinu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.3.2024. 14:07:46
DVD Kašina, jedno od najznačajnijih vatrogasnih društava VZGZ-a održalo godišnju skupštinu

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

DVD Kašina jedno je od tri stožernih društava u Sesvetama i s 255 članova jedno od najvećih na području gradske vatrogasne zajednice.




DVD Kašina jedno je od najvećih društava u gradskoj vatrogasnoj zajednici i prema gradskom protupožarnom planu jedno od tri stožerna društava na području gradske četvrti Sesvete. Okupljaju čak 255 članova, a posebno raduje činjenica da u svom sastavu imaju čak 91-nog člana vatrogasne djece i mladeži što je uvjerljivo najveći vatrogasni omladinski pogon u Hrvatskoj. 


Na tome su im posebno čestitali svi uzvanici i govornici na skupštini, posebno predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Srećko Bahlen koji je u podužem obraćanju naglasio baš taj segment, ali i činjenicu da ovo društvo ima dovoljno i visokomotiviranih mentora za rad s djecom i mladima što je posebna vrijednost u cijeloj toj priči.  


Podnoseći na skupštini izvještaj o radu tajnik društva Luka Tudek naglasio je ulogu operative u djelovanju društva u kojem je 51 operativac pripravan za izlazak na intervenciju. Naime, prema osnovnoj zadaći, vatrogascima je namjena zaštita i spašavanje prvenstveno od požara, te drugih ugroza, a u prošloj godini su Kašinčani hitali na čak 22 intervencije od kojih je 14 požara. Radilo se o požarima stambenih objekata, zapaljenja čađe u dimnjacima, požarima na otvorenom, gospodarskih objekata, vozila i ostaloga.


Uz pet tehničkih intervencija imali su i tri intervencije ispumpavanja vode, a odradili su i dežurstvo za blagdan Svih Svetih u trajanju od 36 sati s ukupno 11 vatrogasaca. 


Uz još druge mnogobrojne aktivnosti i natjecanja, te rad s djecom i mladima, tajnik je informirao nazočne na skupštini da društvo djeluje već 98 godina, te je jedno od najstarijih u gradskoj vatrogasnoj zajednici, a skoro započinju i pripreme za obilježavanje velikog jubileja, stote obljetnice vatrogastva u Kašini.


Svakako treba istaknuti da DVD Kašina uz DVD Moravče jedini na području gradske vatrogasne zajednice imaju svoje puhačke orkestre, kašinski je samo pet godina mlađi od cjelokupnog društva, vodi ga prof. Branko Šarkanj, a 35 članova uz mjesne nastupe, održavaju koncerte i u drugim sredinama, sudjeluju na smotrama puhačkih orkestara, a poseban im je tradicionalan Božićni koncert u crkvi sv. Petra i Pavla.


Mnogobrojni uzvanici došli su pozdraviti rad ovog društva koje djeluje kao veliki kompleksni stroj u kojem su svi dijelovi dobro posloženi pa stoga nema problema u njegovu radu, a među njima i saborski zastupnik Ante Deur koji je, zahvaljujući svojoj poziciji i dobrim odnosima u vrhu vatrogasne zajednice, ali i Vlade RH pridonio da se VZGZ uključi u europske fondove koji su donijeli mnogo novca za nabavu nove opreme gradskim vatrogasnim društvima.


Skup su još pozdravili Ivan Dokša, zamjenik predsjednice Vijeća gradske četvrti Sesvete, ravnatelj OŠ Vugrovec-Kašina Vladimir Vuger, bivši ravnatelj škole Ivan Klaić, te Stjepan Berulec, vjerojatno najbolji trener natjecateljskih ekipa u Hrvatskoj, negdašnji trener kašinske ženske ekipe koja, iako gotovo da više ne trenira kao nekad, ipak gdje dođe na natjecanje pomete konkurenciju. 


Posebno ćemo za kraj još izdvojiti obraćanje predstavnika DVD-a Bola sa Brača, kamo svake godine Kašinčani odlaze kroz ljeto na dislokaciju sa svojim vozilom. Puni hvale i radosni zbog prijateljstva s ovim društvom, Bračani su predsjedniku društva Tomislavu Večkoviću poklonili knjigu s najboljim, najkvalitetnijim  i najljepšim proizvodima Brača uz napomenu da će si na Braću moći sami kupiti, te posebnu magnum bocu čuvenog bračkog plavca na kojem ne otisnuta naljepnica s natpisom: "Niste vi nama bilo tko". 


Naravno da su i na ovoj skupštini uručena  uvjerenja i položenoj edukaciji za određena specijalistička zvanja u vatrogastvu, a podijeljeno  je i mnogo zahvalnica pojedincima i poduzećima koji su podupirali rad društva, te posebno jubilarcima za dugogodišnji predani rad u društvu.


Uz taktove limene glazbe koja je započela promenadno, pa zatim sviranjem himni (državne i vatrogasne), skup je i završio, te je nastavljeno neobvezno druženje u vatrogasnom domu DVD-a Kašina na zakuski kakvu samo vatrogasci mogu poslužiti.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.3.2023. 13:29:24

Create Account