Volonterskog Oskara ove je godine dobio kašinski vatrogasac David Lonjak

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.12.2021. 11:48:11
Volonterskog Oskara ove je godine dobio kašinski vatrogasac David Lonjak

Foto: Robert Anić/PIXSELL, Volonterski centar Zagreb, DVD Kašina

Volonterski centar Zagreb jučer je po 13. puta za redom dodijelio Volonterskog Oskara - nagradu za individualni volonterski doprinos na razini grada, a ovogodišnji laureat je David Lonjak iz Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Kašina.



Ovogodišnji finalisti nagrade Volonterski Oskar bili su David Lonjak iz DVD-a Kašina, Goranka Perc iz Udruge "Nismo same" i Patrik Radotić iz Udruge "Mali zmaj". Najviše glasova pripali su našem Davidu, savjesnom i marljivom članu DVD-a Kašina. 


Nagrada za životno djelo dodijeljena je Ivki Pogorelčnik iz Katolička udruga "Kap Dobrote".


David Lonjek je u vatrogascima još od malih nogu, bio je dijelom dječje natjecateljske ekipe svog vatrogasnog društva, potom i mladeži da bi s punoljetnošću i nakon potrebnih edukacija postao operativni vatrogasac. Prošle godine dobio je pravo nošenja Plamenice s brončanim obilježjem, koja se dodjeljuje osobama koje se ističu u dobrovoljnom vatrogastvu kao operativci. Sudjelovao je i na brojnim intervencijama nakon potresa u Zagrebu i Petrinji.


Stručno povjerenstvo Volonterskog centra činili su: Mateja Petrić – predstavnica Grada Zagreba, Ivana Borić – izvanredna profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Viktorija Petek – prošlogodišnja dobitnica Volonterskog Oskara, Nina Butić Ivanković – izvršna direktorica VCZ-a i Danijel Despot – predstavnik medija, urednik na Hrvatskoj Radioteleviziji.


Nagrade su svečano uručene u petak, uoči Međunarodnog dana volontera 5. prosinca. Izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb Nina Butić Ivanković tom je prilikom izjavila da "volontiranje osnažuje pojedince i timove, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine i djeluje kohezivno u društvu".


Nazočna na dodjeli Volonterskog Oskara, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić izjavila je da smo tek nakon velikih izazova kao što su bili jaki potresi u Zagrebu i na Banovini, te u pandemijsko vrijeme shvatili koliko značenje za društvo imaju ljudi koji nesebično pomažu drugima i dalju svoje slobodno vrijeme često neznancima u nevolji, pri tom ne mareći za svoj boljitak.


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.3.2024. 14:07:46

Create Account