Gradska četvrt Sesvete u ovoj će godini raspolagati s 83 milijuna kuna

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.1.2021. 12:11:36
Gradska četvrt Sesvete u ovoj će godini raspolagati s 83 milijuna kuna

Foto: Pixabay

Iznos od 83 milijuna kuna financijskog plana za 2021. godinu usvojen je na jučerašnjoj sjednici VGČ Sesvete.



Većinom glasova izglasan je u petak financijski plan rashoda za 2021. godinu.


Dobro je znano da su gradske četvrti manje samostalne negoli nekadašnje mjesne zajednice što bi bili današnje mjesni odbori, a koje su bile samostalne pravne osobe sa svojim računima kojima su rukovodili Savjeti mjesnih zajednica, a čiji je rad kontrolirala Skupština Mjesne zajednice. 


U današnjoj vrlo centraliziranoj strukturi upravljanja gradom, gradske četvrti imaju daleko manje ovlasti negoli nekadašnje mjesne zajednice. Naime, pravo nad samostalnim upravljanjem vlastitim proračunom grad svojim četvrtima ne daje tu ovlast i slobodu. Stoga se građani često i neopravdano ljute na vodstva Vijeća gradskih četvrti kojima su ustvari ruke vrlo vezane. 


Tako i ovaj financijski plan može se realizirati isključivo onako kako je napisan na papiru, na način da Vijeće naruči određene radove prema usvojenom planu kojeg zatim plaća gradski proračun pazeći pri tom da se taj trošak nalazi u planu financija. Možda je to s jedne strane i dobro, jer koncentriran novac se efikasnije nadgleda, ali s druge strane gradske četvrti nemaju nikakvu slobodu samostalnijeg planiranja i raspolaganja novcem.


No, što je tu je, u ovoj godini Vijeće gradske četvrti Sesvete na raspolaganju će imati 83 milijuna kuna što je otprilike na prošlogodišnjoj razini, a koje planiraju utrošiti prema usvojenom planu.


Najveća stavka pri tom se odnosi na plan komunalnih aktivnosti Gradske četvrti u iznosu cca 29,4  milijuna kuna. Od toga za igrališta i zelene površine rezervirano je 10 milijuna kuna, 7,2 milijuna kuna za javnoprometne površine i objekte, 5,8 su neraspoređena interventna sredstva,2,9  milijuna za druge javne objekte i površine, 1,9 milijuna za prostore mjesne samouprave, 1,4 milijuna kuna za vodoopskrbu i 56 tisuća kuna za odvodnju. 


Uz plan komunalnih aktivnosti koje određuje vijeće, postoji i plan malih komunalnih akcija, za što je izdvojeno gotovo 28 milijuna kuna i taj će novac biti raspodijeljen na 46 mjesnih odbora. Mjesni odbori izrađuju svoje planove, predlažu Vijeću gradske četvrti, te se potom prema prihvaćenim planovima raspoređuju sredstva po pojedinim mjesnim odborima, a uglavnom se odnosi na sanaciju ulica, sportska i dječja igrališta, javne površine i slično. 


Za rad Vijeća gradske četvrti i Vijeća mjesnih odbora izdvojeno je 6,7 milijuna kuna.  To su najveće stavke u planu, a naredbodavac za izvršenje tog plana nisu čelnici naše gradske četvrti, nego gradska pročelnica za mjesnu samoupravu.


Na sjednici pojedini su vijećnici bili protiv usvajanja takvog plana iz razloga koji je otprilike naveden u uvodnom dijelu članka, tražeći da se financijski plan ne usvoji, međutim, posljedično tome bio bi zastoj u ostvarenju planiranih aktivnosti što opet ne bi bilo dobro. Obzirom da je način funkcioniranja Grada Zagreba ustrojen posebnim zakonom, jedino bi Sabor RH mogao to promijeniti promjenom postojećeg ili donošenjem novog, a to u skoro vrijeme nije izgledno.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account