Gradska uprava: Rasplet imovinsko-pravnih odnosa preostalih parcela na 3. dionici Branimirove sada je na državi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.2.2024. 11:46:14
Gradska uprava: Rasplet imovinsko-pravnih odnosa preostalih parcela na 3. dionici Branimirove sada je na državi

Foto: Geoportal

Od 30 parcela na trasi 3. etape produžetka Branimirove otkupljeno je 24, a za još 6 čeka se odluka države.



Rok završetka radova na prvoj dionici izgradnje produžetka Branimirove produžen je do 30. travnja ove godine. Uz nadu da će ovaj četvrti rok biti i konačan, građani očekuju potom nastavak izgradnje na preostale dvije dionice.  


Kako je već ranije najavljeno, radi bolje imovinsko-pravne situacije s trećom dionicom, ali i jednostavnijeg zahvata, nakon završetka prve dionice, gradit će se treća dionica produžetka Branimirove od Ančićeve do Varaždinske.  U gradsku smo upravu uputili upit o situaciji s imovinsko-pravnim odnosima na toj dionici, te dobili odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:


"Obavještavamo Vas da u obuhvat treće etape, prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, ulazi 30 zemljišnoknjižnih čestica u ukupnoj površini od 21.977 m².


Grad Zagreb je do danas riješio imovinsko-pravne odnose na 24 zemljišnoknjižne čestice u ukupnoj površini od 17.532 m².

 

Za 5 zemljišnoknjižnih čestica u ukupnoj površini od 3.559 m² pokrenuti su postupci izvlaštenja i donesena su prvostupanjska rješenja o izvlaštenju protiv kojih su uložene žalbe i do danas o istima nije donesena odluka drugostupanjskog tijela (Ministarstva pravosuđa i uprave RH).


Napominjemo da je u jednom postupku izvlaštenja za dvije zemljišnoknjižne čestice (od prethodno navedenih 5) u ukupnoj površini od 2.352 m², temeljem ugovora o kupoprodaji, Grad Zagreb stekao vlasništvo na 6/8 dijela istih tako da se postupak izvlaštenja vodi za 2/8 dijela istih.


Za jednu zemljišnoknjižnu česticu u ukupnoj površini od 886 m², koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, podnesen je zahtjev za donošenje odluke o prijenosu prava vlasništva navedene nekretnine na Grad Zagreb, jer se radi o izgradnji infrastrukturne građevine u smislu Zakona o uređivanju imovinsko-pravnih odnosa u svrhu izgradnje infrastrukturnih građevina".


Obzirom da nastavak spomenutog imovinsko-pravnog procesa više nije u gradskim rukama nije nam moglo biti odgovoreno u kojem bi se roku mogli riješiti ti predmeti. Tek kada grad uđe u posjed navedenih parcela može zatražiti izdavanje lokacijske dozvole i nastaviti daljinu proceduru. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2024. 13:08:34

Create Account