Od subote do srijede Prigorski dani u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.9.2018. 17:20:42
Od subote do srijede Prigorski dani u Zagrebu

Foto: Zagreb.hr

Kad u našem glavnom gradu već postoje raznorani dani i noći kojima se predstavljaju mnogi hrvatski krajevi, zašto ne bi postojali i Prigorski dani, mislio je Josip Lipar iz Prepuštovca i organizirao ih.Tako će od 15. do 19. rujna na Trgu bana Jelačića biti održana 14. manifestacija Prigorski dani, u organizaciji KUD-a Prepuštovec i uz podršku Grada Zagreba, najavljeno je na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave. Uz bogat kulturno-umjetnički program, na manifestaciji će se predstaviti običaji i tradicije ovoga živopisnog kraja. Bit će to prvi puta da ova manifestacija iz Prepuštovca preseli na glavni gradski trg.


"Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ove hvalevrijedne manifestacije. Sretan sam što će se nakon Prepuštovca, manifestacija po prvi puta održati na glavnom zagrebačkom trgu. Bez Prigorja ne bi bilo Zagreba, kao što ni bez Zagorja i Prigorja Zagreb ne bi izgledao kao što izgleda", rekao je gradonačelnik Milan Bandić i pozvao sugrađane da posjete manifestaciju i upoznaju se s običajima te gastronomskom i vinskom ponudom Prigorja.


Članovi KUD-a Prepuštovec svakodnevno će u Prigorskoj hiži prikazivati život na seoskom domaćinstvu.

"Pripremat će se domaća jela na kojima su se othranjivali naši stari --tenke i digane gibanice, žganci, jaglof, prežgana juha. Također ćemo u hiži imati prikaz tkanja i šivanja te kako se valjala ondašnja narodna nošnja dok nije bilo glačala" rekao je predsjednik KUD-a Prepuštovec Josip Lipar te dodao da je novost ovogodišnjeg programa ocjenjivanje vina koja će ocjenjivati martinski biskupi.


Posjetitelji će moći pogledati ručni mlin na kojem će se mljeti žitarice u brašno od kojeg će se peći kruh. Također će se moći razgledati i starinski pribor za berbu grožđa i preradu u vinu, kotao za pečenje rakije i druge starinske alatke. Na štandovima i prigodnim kućicama posjetitelji će moći kušati i kupiti domaće proizvode OPG-ova.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.10.2018. 16:39:36

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account