Toplo, hladno, tuče i pijavice

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.7.2017. 8:54:56
Toplo, hladno, tuče i pijavice

Foto: novi svjetski poredak

Mnogo se raspravlja o prevrtljivosti vremena, prosječna temperatura na planetu je, kažu znanstvenici, narasla, je li to posljedica globalnog zatopljenja i jesu li ovakve nagle promjene od jakih vrućina do snažnih nevremena kakvima svjedočimo i u Hrvatskoj proteklih tjedana - opasna prijetnja ili uobičajena pojava?


Tmurni oblaci pljuskom i tučom operu ulice i za nekoliko minuta već sja sunce. Kao da je vrijeme poludilo! No prognostičari kažu, nagle promjene vremena uobičajene su za ovo doba godine.


Dolazi do prodora hladnijeg i nešto vlažnijeg zraka na jako zagrijanu podlogu i za posljedicu imamo grmljavinske oluje, objašnjava prognostičarka DHMZ-a Dunja Plačko-Vršnak.


Stiže nam toplinski val i nosi temperature više od 35 stupnjeva Celzijevih. Liječnici upozoravaju: ne izlazite po najvećim vrućinama, između 10 i 17 sati, obucite se lagano i pijte mnogo vode.


Zbog ekstremnog vremena ugroženo je i bilje. Zagorje i istočni dio Istre prethodnih je tjedana pogodila tuča. U idućim danima, kada se očekuje da će temperatura površinskih slojeva tla biti viša od 50 stupnjeva, biljke i životinje će, upozoravaju agroprognostičari, pretrpjeti veliki toplinski stres.


Gdje se može treba zasjeniti osjetljive biljke zbog mogućih ožegotina, natapati tlo, a životinjama ne zaboraviti osigurati dovoljno pitke vode i hlada, savjetuje Ivana Čavlina Tomašević, agrometeorologinja DHMZ-a.


Dugi niz godina postoji trend porasta globalne temperature, pa iz ljeta u ljeto, temperature su nešto više od onih temperatura koje su bile godinu prije. Taj će se trend, nažalost, očito i nastaviti.

HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.2.2020. 17:03:38

Create Account