Vinarsko vinogradarska udruga Zagrebačko vinogorje proslavila 20. godišnjicu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.4.2018. 0:01:12
Vinarsko vinogradarska udruga Zagrebačko vinogorje  proslavila 20. godišnjicu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vinarsko vinogradarska udruga Zagrebačko vinogorje, a koju velikom većinom čine sesvetski vinogradari i vinari, svečanom godišnjom skupštinom obilježila je dvadeset godina osnutka i djelovanja.



Više od stotinu članova društva od oko 180 koliko je trenutačno na članskom spisku, okupilo se u petak navečer u vatrogasnom domu u Moravču kako bi godišnjom skupštinom s dodanom malom svečanošču obilježili dvadesetu obljetnicu osnutka. 


Predsjednik udruge Stjepan Škrapec podnio je izvještaj o radu u proteklih godinu dana navodeći aktivnosti društva, od organiziranja edukacija i predavanja o zaštiti i proizvodnji vinove loze, grožđa i vina, studijskih putovanja članova udruge, te manifestacija od kojih je najznačajnije Vincekovo, kao glavna vinogradarska manifestacija koja označuje početak nove vinogradarske godine.


Podnijeta su i druga izvješća i planovi, uobičajeno za sve udruge, a potom je Marijan Tomurad, predsjednik skupštine posebno pozdravio sve dosadašnje predsjednike udruge od 1998. do danas, a pročelnik gradskog Ureda za kulturu Grada Zagreba Ivica Lovrić potom im je uručio zahvalnice. 


Svake godine udruga za svoje članove priređuje interno ocjenjivanje vina koje provode renomirani stručnjaci, najčešće s Agronomskog fakulteta. Stoga su na svečanosti uručene zlatne medalje za 23 uzorka vina sedamnaestoro vinogradara od kojih je Ana Miklaužić ponosno branila ženske boje. Nagrađeni su i najbolji, pa je tako ovogodišnji šampion traminac Borisa Mahača iz Dugog Sela, viceprvak je graševina Miroslava Kovačevića iz Brestja, dok je boje Moravča obranio trećeplasirani Stjepan Čergar sa Chardonayem.


Pobjednik ocjenjivanja Boris Mahač s tramincem



Drugoplasirani Stjepan Kovačević s graševinom



Trećeplasirani Stjepan Čergar sa chardonayem


Ukupno je uz 23 zata, dodijeljeno 50 srebrnih priznanja, 31 brončano, 17 vinskih uzoraka dobilo je priznanja za sudjelovanje u ocjenjivanju, a 21 uzorak je morao biti odbačen zbog preniske kvalitete.


"Unatoč relativno velikom broju odbacivanja vinskih uzoraka, vidljiv je veliki napredak u kvaliteti vina članova vaše udruge, pa su tako ona svake godine sve bolja i kvalitetnija", rekla je obraćajući se ukratko nazočnima članica ocjenjivačke komisije dr. sc. Maja Firšt Baća iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakuluteta iz Zagreba. 


Nazočne na skupu pozdravili su  izaslanik gradonačelnika Bandića Stjepan Kezerić, predsjednik Vijeća g.č. Sesvete, pročelnik gradskog Ureda za kulturu i sport Ivica Lovrić, te izaslanik pročelnika za poljoprivredu Mladen Matun. 


Skupu su nazočili i brojni sponzori i donatori udruge koji su svojim donacijama omogućili bogatu tombolu od kojih su najvrijednije nagrade bili filter za filtriranje vina u vrijednosti od oko tisuću eura, pa su tu bili još pumpa za vino, rostfraj bačva i brojne druge nagrade, isključivo vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo.


Na poslijetku, a prije zakuske uslijedilo je iznenađenje. Na skup su pristigla dva somelijera kako su se nazvali, te okupljenima uputili brojne korisne poruke. Obojica su pri tom, Davor Dretar Drele i Vid Balog i zapijevali, te u svom stilu do suza nasmijali nazočne. 


Svi nazočni nakon delicija koje su spremile vrijedne kuharice, članice DVD-a Moravče, zasladili su se tortom pripremljenom u slastičarnici Martina Darka Židaka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.3.2022. 10:44:50

Create Account