Vugrovečka virtualna škola, jedinstvena u hrvatskim razmjerima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.1.2023. 16:19:26
Vugrovečka virtualna škola, jedinstvena u hrvatskim razmjerima

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Profesor informatike Bruno Keber u tajnosti je razvijao i gradio šetnju vugrovečkom školom, projektom kojim su sada svi oduševljeni.



Bruno Keber mladi je i agilni profesor informatike koji s puno entuzijazma prilazi odvijanju nastave i edukaciji učenika među kojima je doista omiljen. On je u tajnosti razvio i izgradio projekt nazvan Virtualna škola, a kojim se može putem računala naprosto izvana ušetati u vugrovečku školu i dobro proučiti interijer zalazeći u doslovce sve prostorije škole. 


"Ma da, počeo sam u tajnosti prije svega kao vlastiti izazov - da vidim mogu li ja to? Kad sam shvatio da mogu krenuo sam polako razvijati program i nadalje u tajnosti, jer nisam sam sebi mogao jamčiti da ću uspjeti u tom naumu", govori nam prof. Keber pred ravnateljem škole Vladimirom Vugrom, kolegicama informatičarkama i članovima udruge Zelene i plave Sesvete (ZIPS) koji su u četvrtak boravili u školi na prezentaciji digitalnih mogućnosti i dostignuća škole, a u sklopu europskog STEM projekta koji provodi udruga.  


Agilni profesor nadalje navodi kako mu je za potrebe izrade virtualne škole bio potreban njen nacrt, ali nije to mogao tražiti od ravnatelja, jer tad bi se odao, pa je i nadalje djelovao konspirativno fotografirajući školske prostore kako bi ih unio u program.  "Kad sam nakon nekoliko mjeseci rada koji sam izvodio u svoje slobodno vrijeme uvidio da stižem na cilj, obavijestio sam o tome ravnatelja, pa potom i ostale kolege kojima će sad za koji dan biti u cijelosti prezentiran program", zaključuje skromno o svom digitalnom proizvodu koji je poklonio školi njen nastavnik informatike Bruno Keber. 


Vidno zadovoljan s mogućnošću javnog predstavljanja Virtualne škole, kako je nazvan Keberov hod kompjutorom po vugrovečkoj školi, ravnatelj Vladimir Vuger rekao je kako nema saznanja da tako nešto ima ijedna druga škola u Hrvatskoj. 


"Prije svega želim reći da se Bruno nije trebao skrivati. Sve kolegice i kolege dobro znaju da ne samo odobravam, nego i potičem kreiranje i sudjelovanje naših nastavnika u bilo kojem projektu i svemu što doprinosi razvoju škole, pa bi tako zasigurno bilo i s ovim, ali shvaćam razloge zašto je kolega Bruno u početku bio tajnovit", rekao je Vuger iznoseći pri tom podatke o ovoj eko-školi koja je ušla još u onaj prvi  projekt hrvatskih e-škola, a zahvaljujući vlastitom svjetlovodu do čvorišta internetski prijenos i brzine  nisu bili upitni. Škola sudjeluje u nizu europskih projekata od kojih je nekoliko iz STEM područja.


U sklopu jučerašnje prezentacije škole, učiteljica informatike Dora Tolić upoznala je predstavnike ZIPS-a s robotikom u školi. Predstavila je male autiće - robote koje djeca nižih razreda s lakoćom programiraju, kao što programiraju i mikrobitove i druge njima primjerene elektroničke sklopove prispjele u suradnji s IRIM-om.


Udruga ZIPS sudjelovala je na ovoj prezentaciji vidljivosti STEM područja vugrovečke škole u okviru svog europskog projekta "STEM tehnologijama za budućnost Sesveta". Jedan vid tog kompleksnog programa razvoja i popularizacije STEM područja kod mladih u Sesvetama jest i organiziranje STEM radionica u školama Vugrovec i Sesvetski Kraljevec gdje učenici od 4. do 6. razreda slobodno mogu odabrati sudjelovanje na besplatnim radionicama u cilju upoznavanja ili podizanja znanja iz 3D modeliranja, pametnih materijala, 3D printanja i robotike.  


Dodajmo da je na jučerašnjoj prezentaciji, u ime partnera ZIPS-a u ovom projektu, Fakulteta elektrotehnike i računarstva sudjelovao  profesor Tomislav Jagušt iz Zavoda za primijenjeno računarstvo koji je izrazio zadovoljstvo viđenim u školi, te dodao kako bi bilo dobro da sve škole u Hrvatskoj imaju slične uvjete i rezultate kao vugrovečka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.10.2023. 16:03:24

Create Account