Zimska služba spremna je za snježnu sezonu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.11.2019. 11:21:06
Zimska služba spremna je za snježnu sezonu

Foto: Grad Zagreb

Uoči početka zimske sezone, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića održana je već tradicionalna smotra zimske službe u središnjoj bazi na Žitnjaku.Pohvalivši rad djelatnika Zagrebačkog holdinga i svojih suradnika, gradonačelnik Bandić je naglasio da Zagreb ima najbolje organiziranu zimsku službu u Europi: " U stanju pripravnosti su 292 ekipe Zagrebačkih cesta, koje su raspoređene u 17 baza. Za ovu je sezonu pripremljeno 20 tisuća tona soli i 6700 tona sipine, a ukoliko bude potrebno povlačit će se dodatne zalihe iz strateške pričuve. Sve će to skupa raditi 450 ljudi. Uoči prvoga snijega, postrojit ćemo svih 175 kamiona i 117 specijalnih vozila na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma", rekao je Bandić.  


Voditelj podružnice Zagrebačke ceste, u okviru koje djeluje Zimska služba, Dragan Perić naglasio je da su sva vozila opremljena GPS uređajima što omogućuje da se u svakom trenutku zna gdje se koje vozilo nalazi te ih se zatim po potrebi preusmjerava. U GPS centru koji se nalazi u prostorima glavne baze Žitnjak instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku koji putem senzora na sedamnaest odabranih lokacija.


Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Ukupno se rali i posipava 2633 km prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1134 km, a u drugoj razini 1499 km. U prvoj razini prednosti uvrštene su ceste prvog reda te dio nerazvrstanih cesta drugog reda. U prvoj razini prednosti u Zimskoj službi Grada Zagreba čiste se sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u užem gradskoj središtu kojima se odvija intenzivniji promet te cestovni objekti (mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci). Na navedenim cestama prve razine prednosti prohodnost se mora osigurati u roku od 5 sati u nizinskom, odnosno 8 sati u planinskom području od trenutka prestanka oborina.


Na cestama druge razine prednosti prohodnost se osigurava najkasnije u roku 24 sata od trenutka prestanka oborina. Za određivanje stupnjeva pripravnosti Zagrebački holding d.o.o. Podružnica Zagrebačke ceste dobiva podatke od Hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske, a izvještavanje o stanju i prohodnosti cesta provodit će se putem web stranice Holding centra – www.holdingcentar.zgh.hr.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.11.2021. 12:17:04

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account