U Gliptoteci otvorena izložba Zlatka Boureka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.11.2017. 22:12:10
U Gliptoteci otvorena izložba Zlatka Boureka

Foto: ULUPUH

U Gliptoteci HAZU-a u utorak navečer otvorena je izložba slika akademika Zlatka Boureka na kojoj je predstavljeno 46 slika u izboru autora, većinom novijih radova, uz nekoliko antologijskih djela iz njegova ranijeg stvaralaštva.


Izložbu je otvorio predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić istaknuvši nepromjenjivost motiva Bourekovih slika i njegovu trajnu inspiraciju rodnom Slavonijom i njezinim rijekama.


"Bio je inspiriran Slavonijom, ona je uvijek prisutna u njegovim djelima, kao i jedan groteskni humor. Nadrealizam s motivima kruha, čamaca, erotike.... Poseban stil koji ga čini jedinstvenim", istaknuo je Kusić otvarajući izložbu.


Naglasio je i jedinstvenost umjetničke osobnosti Zlatka Boureka, koja je objedinila kipara i slikara, osnivača crtanog filma i scenografa, aludirajući na bogatu karijeru u kojoj se Bourek okušao u gotovo svim likovnim vrstama i tehnikama te se dokazao u raznim oblicima kazališnog stvaralaštva kao što su scenografija, kostimografija i režija, a afirmirao se i kao autor niza nagrađenih crtanih filmova. 


"Rijetko je koja osoba u likovnoj umjetnosti zahvatila tako široki raspon i dala joj jedan poseban pečat", istaknuo je Kusić.


Velik broj ljubitelja slikarstva koji su došli na otvorenje Bourekove izložbe pozdravio je i voditelj Gliptoteke, akademik Đuro Seder, koji je ustvrdio da je Bourek stvorio čitav jedan svoj imaginarij realnih i nadrealnih likova, fenomenalno naslikanih, po kojima se ne može usporediti ni s jednim drugim umjetnikom u našoj sredini.


Izložba u Gliptoteci, koja će biti otvorena do 17. prosinca, prikazuje Boureka kao umjetnika koji je u svoja djela uspio prenijeti duhovitost, s elementima erotike i ironije, te prikazati svijet onako kako ga sam vidi - jednostavno, iskreno i s nostalgijom, rečeno je na otvorenju.


Na otvorenju izložbe zbog zdravstvenih razloga nije bio prisutan i autor, te je obitelj Bourek predstavljala njegova kći Barbara.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.9.2018. 13:29:43

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account