Vrdoljak: Dat ću svoj mandat na raspolaganje stranačkim tijelima

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 5.6.2017. 13:13:35
Vrdoljak: Dat ću svoj mandat na raspolaganje stranačkim tijelima

Foto: HINA / Denis CERIĆ /dc

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je u ponedjeljak nakon razgovora u središnjici stranke gdje su se analizirali rezultati lokalnih izbora, da je spreman i da će staviti svoj mandat na raspolaganje središnjim tijelima stranke koji će održati sjednice ovaj tjedan, poručivši da mu politički rejting nikada nije bio ispred interesa hrvatskih građana.


Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u ponedjeljak kako je spreman staviti svoj mandat na raspolaganje ali i priznao  kako je razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem s kojim je, kazao je, "vodio razgovore kako bi to mogao prezentirati pred strankom".

"Spreman sam i hoću dati mandat na raspolaganje središnjim tijelima stranke koja donose odluke o budućnosti i vodstva stranke i  budućnosti politike HNS-a. Nemam nikakvih ograda da svoj politički rejting stavim ispred interesa Hrvatske, njezinih građana ili HNS-a i moja  politička karijera je u tom slučaju zadnja u redu", poručio je Vrdoljak nakon sjednice uže koordinacije stranke, a uoči sutrašnje sjednice Predsjedništva i preksutrašnje sjednice Središnjeg odbora.

Nije, kaže, gradio političku karijeru da bi preživljavao i ne donosio odluke za koje je siguran da ne bi donijeli bolje Hrvatskoj i Zagrebu. "Na tragu toga smo i donijeli odluku o kandidaturi Anke Mrak Taritaš za grad Zagreb. To nije bila laka odluka odvojiti se od SDP-a i krenuti sa svojim kandidatom, tako isto nije bila laka odluka kandidirati Ivicu Vrkića za Osijek i isto tako ćemo i u budućnosti donositi odgovorne odluke, ne zbog rejtinga nego zbog onog što mislimo da je najbolje za ovu našu lijepu zemlju", poručio je Vrdoljak.


Na pitanje da li je najbolje za zemlju da se ne ide na nove parlamentarne izbore Vrdoljak je uzvratio kako to nije nikada odluka pojedinca. "Svi ti spinovi koji su bili u lokalnoj kampanji su pokazali da ljudi možda pomisle da HNS nije velika odgovorna stranka koja ima svoja tijela i statute i središnja tijela. O tome će odlučiti tijela stranke, a ne pojedinci", rekao je.

Na tim će se središnjim tijelima, kaže, donijeti odluke  i o vodstvu stranke i o budućnosti rada HNS-a.

Na upit kakvu mu je ponudu dao premijer Plenković Vrdoljak je priznao kako su razgovarali. "Ja i premijer Plenković smo vodili razgovore kako bih mogao to prezentirati  na središnjim tijelima stranke", kazao je.


Novinari su insistirali i da pojasni kako je HNS pokrenuo postupak za opoziv vlade, a onda predsjednik te stranke sjeda razgovarati s premijerom, a žustar je HNS bio i protiv minsitra financija Zdravka Marića.

"Opoziv smo  pokrenuli prije  mjesec dana i stvarno želim da skupimo 76 potpisa. To je priča koja je pokazala kako nema jedinstvenog stava u Saboru i na žalost nisu skupili potpise", pojašnjavao je.

Danas je kaže, pred nama odluka: politiziranje ili odluka za budućnost.

"Nebrojeni je broj zahtjeva da se nastavi s kurikularnom reformom i da se smijeni ministar Barišić. Ja politički rejting neću nikada staviti ispred boljeg obrazovanja za moje troje djece. Hoćemo li do boljeg obrazovanja doći izvanrednim izborima  ili ući u Vladu to će odlučiti Predsjedništvo HNS-a", poručio je.

Vrdoljak je to što je razgovarao s premijerom i unatoč odluci središnjih tijela svoje stranke pravdao rekavši da je to slično kao što je nedavno obavio razgovore s predsjednicom republike, a novinare je pozvao da prestanu politizirati i igrati se s državom. "Dat ću žrtvu svojega rejtinga i sve ostavke ovog svijeta ako će mi Hrvatska biti bolja", poručio je.


I dok su počasna predsjednica stranke Vesna Pusić i Anka Mrak Taritaš središnjicu stranke napustili bez riječi, ignorirajući novinare, međimurski je župan Matija Posavec kratko rekao da  je na sastanku bilo riječi o tome hoće li Vrdoljak staviti mandat na raspolaganje.

"Danas je novi dan, a sutra nam je predsjedništvo i donijet ćemo određene odluke. Razgovarali smo o pripremama za sutrašnju sjednicu i dogovorili se da će članovi predsjedništva i Središnjeg odbora donijeti konačnu odluku. Na stolu je raprava o analizama izbora i na temelju tih rezultata će se donositi odluke", kazao je Posavec.

Opovrgnuo je kako je na sastanku bilo riječi o koaliciji s HDZ-om. "O ostavci također nije bilo govora osim potencijalnog davanja mandata na raspolaganje, ali to je ostavljeno članovima Predsjedništva na raspravi", rekao je Posavec.

Za rezultate lokalnih izbora rekao je da su nešto slabiji nego prije četiri godine. "Svaki izbori su utakmica, neku  izgubite neku dobijete", poručio je.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2017. 19:53:48

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account